23 november 2012

Graham Greene: Slutet på historien


Slutet på historien handlar om Maurice, författare med regelbundna vanor.Varje dag skriver han 500 ord, varken mer eller mindre. Och han är noggrann. När han ska skriva om en statstjänsteman frågar han ut frun till en biträdande minister om hennes mans vanor och egenheter.

Maurice inleder sedan ett förhållande med kvinnan, Sarah. Men en dag efter ett kärleksmöte mitt under tyskarnas bombande av London 1944, lämnar hon honom. Utan förvarning. Utan förklaring. I stället för att lämna sin man stannar hon hos honom, i ett kärlekslöst äktenskap.Hustrun till en man som gör karriär.

Några år efter krigsslutet möter Maurice hennes man Henry, förvirrad och vilsen i störtregnet på Londons gator. Maurice har alltid dolt väl att han hatar Henry, och är ganska bestört över att Henry ser honom som sin vän. Kanske den enda han har.

Maurice följer Henry hem, och det är uppenbart att Henry inte vet var Sarah håller hus. Att han misstänker att hon har en affär. Maurice blir omedelbart svartsjuk, till och med mer än den äkte mannen. Han föreslår att Henry ska anlita en privatdetektiv för att ta reda på vem det är Sarah träffar i smyg. När Henry inte vill, gör Maurice det i stället bakom ryggen på både Henry och Sarah.

Och privatdetektiven gör sitt jobb, och får till och med fram uppgifter som kan berätta om varför Sarah en gång övergav Maurice…

Visst är det rafflande? Man vill bara läsa en sida till för att komma närmare sanningen om Sarah, vem hon träffar och varför hon en gång lämnade Maurice.

Slutet på historien är en av Graham Greenes mest kända romaner - som också blivit en riktigt bra film i regi av Neil Jordan och med Ralph Fiennes och Julianne Moore i huvudrollerna.

Marcus Strand
Sandvikens Folkbibliotek

Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer: